Sunday, Mar. 26, 2017

ХИВ ще се открива през смартфона

Публикувано на

16.06.2015

ХИВ ще се открива през смартфона

Ново устройство, което може да се свърже със смартфона, ще тества кръвни проби за ХИВ и сифилис – иновация, която би могла да спаси милиони хора по света, твърдят учени.

Софтуерът, създаден от изследователски екип от Университета в Колумбия, САЩ, анализира кръвни проби, взети с убождане на пръста.

Комплектът може да се използва с всеки смартфон или компютър и наподобява лабораторен тест, а резултатите са налице само след петнадесет минути. Цената на устройството е близо 540 пъти по-евтино, в сравнение с необходимото лабораторно оборудване. То е тествано по време на пилотно проучване сред пациенти в Руанда, Африка, в което участие взимат 96 души.

Устройството е създадено с идеята да бъде с практично и с малки размери. То се захранва от смартфона, което позволява да бъде използвано навсякъде. По този начин диагностицирането ще бъде практически достъпно за всеки, който има смартфон.

Учените подчертават, че ранното диагностициране на тези инфекции при бременните жени може значително да намали неблагоприятните последици както за самите тях, така и за бебето.

Благодарение на високата чувствителност на устройството, броят неверни резултати е по-малък, а това е от огромно значение. По този начин може да се увеличи скрининга, по-ранното установяване на инфекция, а антивирусната терапия ще бъде приложена в по-кратки срокове.

Това би могло значително да намали разпространението на ХИВ и е подход към елиминирането на вируса.

Разработката на изследователския екип е публикувана в Science Tranlational Medicine.

comments


Сподели публикацията

About Author