Sunday, Mar. 26, 2017

Все по-малко осиновявания у нас

Публикувано на

05.09.2016

Все по-малко осиновявания у нас

Намалява интересът към осиновяване на деца у нас. Нещо повече за последните три години има и 21 случая на разсиновяване, съобщава Би Ти Ви. Само през последната година, около хиляда семейства по-малко са заявили желание да осигурят дом на дете през последната година. Причината – пазенето на тайната на осиновяването и недостатъчното обучение на семействата.

Според Министерството на правосъдието, промените в Семейния кодекс и падането на тайната за биологичните родители, ще помогнат повече деца да намерят своя дом. Праовсъдният министър Екатерина Захариева признава, че не познава нито един човек, който да е осиновил дете и да не му е казал истината. „Горе-долу това се случва межда 3 и 5-годишна възраст. Тогава се счита, между 2 и 6, така психолозите казват в зависимост от детето, че тогава е най-подходящо да се казва това”, уточнява тя.

С въвеждането на 50-годишната граница между детето и осиновителя пък се стимулират осиновяването на по-големи деца. Към момента кандидат-осиновителите от чужбина са по-толерантни – приемат в семействата си по-големи деца или такива със заболявания. Според Захариева, ако до края на октомври законът влезе в парламента, следващото лято ще започнат осиновяванията по новия семеен кодекс. А всички данни най-накрая ще са събрани в един Национален съвет за осиновяванията.


Сподели публикацията

About Author

bg365