Sunday, Mar. 26, 2017

Стотици получили US гражданство заради пропуски в базата данни

Публикувано на

20.09.2016

Стотици получили US гражданство заради пропуски в базата данни

Стотици, които е трябвало да бъдат депортирани от САЩ, са получили гражданство заради пропуски в базата данни от пръстови отпечатъци на Министерството на вътрешната сигурност, пише изданието The New York Times, цитиран от Фокус и „24 часа“.

Съгласно разпространения документ близо 900 лица, които е трябвало да бъдат екстрадирани от страната, са получили американски паспорт, тъй като информация за тях не се е съдържала нито в базата данни на ведомството, нито в тази на Федералното бюро за разузнаване (ФБР). Близо 150 хил. записи на пръстови отпечатъци не са дигитализирани или просто не са включени в базата данни на Министерството на вътрешната сигурност.

В други случаи пръстовите отпечатъци, взети от имиграционните власти, просто не са били предавани на ФБР, се казва още в доклада. „Тази ситуация създава възможност за хората да получат правата и привилегиите на американското гражданство чрез измама“, заяви Джон Рот, главен инспектор от Министерството на вътрешната сигурност. Докладът идва в момент, в който членове на Конгреса, вътрешната сигурност и разузнаването предприеха по-широк преглед на националната имиграционна политика и изразиха опасения, че свързани с тероризма лица влизат на територията на САЩ.

Ревизията започна след терористичните нападения в Париж през ноември 2015 г. и стрелбата в Сан Бернардино, Калифорния. След атаките президентът Барак Обама подписа законодателство, което затегна визовия режим, за да направи по-трудно за всички посетители да влизат в САЩ от Европа, ако имат двойно гражданство от Иран, Ирак, Судан или Сирия, или са посещавали една от тези страни в предходните пет години.

Следете В интернет 

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Сподели публикацията

About Author

bg365