Sunday, Mar. 26, 2017

МЕГА АФЕРА! Иван Универсалния ужилил Маргините с 10 милиона евро

Публикувано на

22.09.2016

МЕГА АФЕРА! Иван Универсалния ужилил Маргините с 10 милиона евро

Данъчният аферист Иван Танев-Универсалния е измамил с близо 10 милиона евро босовете на СИК братята Красимир и Николай Маринови, разкриха столични мафиоти, които разследват финансови престъпления, пред софийски седмичник.

Това е станало в периода 2008-2012 година, когато Танев бе човекът, отговарящ за схемите с ДДС на Маргините.

Вместо да отчита коректно сумите към босовете, Универсалния е отклонявал парични потоци към банкова сметка, регистрирана на фирма в Дубай. За 4 години успял да открадне 10 милиона евро. Маринови се досетили едва след като ГДБОП разби бандата на Танев в началото на декември 2012 при операция „Коледно прочистване”. Тогава службите удариха картел за ДДС от сделки с месо, храни и захар, който е действал безпроблемно през предходните 4 години. 

Разплитането му започва, когато известни производители на колбаси са посетени от данъчни с изненадващата новина, че фирми, от които са купували месо, са ги въвлекли в неподозирана за тях схема. Те пазарували от Иван Танев, тъй като той бил най-едрият вносител на месо от Европа.

Дружествата плащали по банков път, а след това коректно си издължавали ДДС към държавата. Оказало се обаче,че Универсалният е представял неверни документи, използвал е фирми бушони. Иван, който е син на Георги Тенев,бивш земеделски министър от правителството на Любен Беров,обикалял всички големи в колбасарския бранш и предлагал месо на цени с 10 процента по–ниски от борсите с довода,че внасял огромни количества, а контактите на баща му в този бранш му гарантират най-доброто качество. Предлагал първо месо от Бразилия, а после от Холандия, Дания, Полша.

Работил с големите в бранша през 5-6 фирми.Името на самия Танев не фигурира в тези фирми. Когато контрагентите му в България му задавали въпроса защо сменя фирмите,които внасят месото, обикновено отговорът бил, че целта е „данъчна оптимизация”.


Сподели публикацията

About Author

bg365