Sunday, Mar. 26, 2017

САМО В bulgaria365.info И „РЕТРО“! Гавазова и Хекимян на спешни уроци по правоговор

Публикувано на

04.10.2016

САМО В bulgaria365.info И „РЕТРО“! Гавазова и Хекимян на спешни уроци по правоговор

Да си звезда на малкия екран, може да изглежда лесно, но за мнозина от любимците на родната публика пътят към славата е бил осеян с редица предизвикателства.

Кошмарът на повечето говорители и водещи, които от зори до здрач ни облъчват с информация през екрана, се нарича правоговор. Някои от лицата на националните медии са се упражнявали с години, докато се научат как да се изразяват на правилен български. И въпреки многобройните упражнения пред огледалото още правят смешни гафове и нелепи издънки, когато са в ефир.

Най-емблематичният пример за това е звездата на Би Ти Ви новините Юксел Кадриев. Макар че чете централната емисия повече от десетилетие, а преди това е трупал стаж в Нова тв, здравенякът не може да се отърси от сътворяването на лапсуси. Почти няма вечер, в която Юки да не си оплете езика, за ужас на всички продуценти, редактори и оператори в телевизията. Навремето водещият бил изпратен на спешни уроци по правоговор при специалисти, но въпросните занимания не дали успешен резултат. Екранният партньор на Вики Петрова продължава да оплита дългите изречения и на моменти срича досущ като първокласник, ставайки редовен „клиент” в клипчетата на „Господари на ефира”.

Проблеми с правоговора измъчвали и Антон Хекимян. Водещият на „Тази сутрин” атакувал Журналистическия факултет, идвайки от Стара Загора.

И понеже още на младини бил перфекционист, веднага щом Би Ти Ви му дала хляб в ръцете, инвестирал от заплатата си в уроци по правилна реч.

Според близките на Тони той нямал сериозни проблеми в говоренето и дикцията, а притесненията му били само плод на комплекси, че зрителите ще доловят мекотата в акцента, типична за жителите на старозагорския край. Битката с правоговора нерядко губи и партньорката на Тони Биляна Гавазова. Амбициозната шуменка имала какво да шлайфа по мекия си диалект и полагала неимоверни усилия да звучи като коренячка софиянка.

По пътя на мъките с правоговора е минала Мира Добрева. Днес блондинката е сред емблематичните лица на телевизията-майка БНТ, но преди 20 години, когато стъпила за сефте на „Сан Стефано” 29, всички й се подигравали. Мира идвала от Златоград и злобните й колежки непрекъснато я питали „Откъде си?”, само и само да натъртят на родопския акцент, характерен за речта й.

Мира Добрева обаче се амбицирала от подигравките и тръгнала на уроци по правоговор, оставяйки в миналото белезите от родния си край. „Дойдох с недотам префинената си външност и говор, който отдалеч издаваше, че съм селско девойче. Осъзнавах това и знаех, че е въпрос на време и малко помощ да започна да говоря правилно”, признава си истината красавицата.

Още една водеща на новини също мрънкала по селски, когато прохождала в професията. Става дума за Ани Салич, която с днешна дата се има за вездесъща новинарка. Възрастните й колеги от Нова обаче не са забравили времената, когато цъфнала в медията като най-обикновено момиче от Благоевград и диалектът на македонския край прозирал на всяко второ изречение. С годините обаче Ани оправила дефектите и дори започнала да прави забележки на младите девойки в нюзрума, които тепърва тръгвали но нейните стъпки.

Стане ли въпрос за правоговор, няма как да отречем, че телевизията има и своите отличници в това отношение. Сред тях са Ники Дойнов и Миа Сантова. Неслучайно като екранна двойка в централната емисия на Нова години наред те бяха номер едно в сърцата на зрителите, принос за което имаше професионалното им поведение пред камера и перфектен изказ на чист български.

Цялата история и още интересни четива вижте на Retro.bg! 


Сподели публикацията

About Author

bg365