Sunday, Mar. 26, 2017

Естония си избра президент – жена е!

Публикувано на

04.10.2016

Естония си избра президент – жена е!

Естония има нов президент и за първи път начело на държавата ще бъде жена. До избора й се стигна, след като други кандидати не успяха в поредица опити да получат достатъчно подкрепа в парламента.

Керсти Калюлайд – новият президент на Естония, получи поста с 81 гласа в 101-местния парламент. Тя е на 46 години, омъжена, с четири деца и дори вече е баба на внуци. Завършила е биология, има и магистратура по бизнес администрация, а от 2004 г. е член на Европейската сметна палата.

Керсти Калюлайд беше единственият кандидат на този вот в парламента и беше издигната като компромисен вариант с широка политическа подкрепа.

На гласуването през август в парламента се провалиха четирима претенденти, а после през септември в по-широкия състав на избирателната колегия – петима, сред тях и бившият еврокомисар Сим Калас.

Сегашният държавен глава Томас Хендрик Илвес е известен с антируските си позиции. Той изкара два петгодишни мандата на предимно церемониалния пост.

Приемничката му казва, че вижда ролята на президента да бъде на линия, когато се появят пречки и трудности, и безпристрастно да работи за отстраняването им.

 


Сподели публикацията

About Author

bg365